WordPress 5.5 beta çıktı ve 11 Ağustos 2020’de piyasaya sürülmesi planlanıyor. Bu, yılın ikinci büyük WordPress sürümü olacak ve birçok yeni özellik ve iyileştirme ile geliyor.
Gelişimi yakından takip ediyoruz ve yolda olan yeni özellikleri denemek için ilk beta’yı test ediyoruz.
Bu makalede, WordPress 5.5’te neler geldiğini özellikler ve ekran görüntüleri ile göstereceğiz.
Not: Beta sürümünü bilgisayarınızda veya bir hazırlama ortamında WordPress Beta Test Cihazı eklentisini kullanarak deneyebilirsiniz.
WordPress 5.5 hala geliştirilme aşamasındadır, bu da özelliklerin hala değişebileceği ve son sürüme girmeyebileceği anlamına gelir.
Bunu söyledikten sonra, WordPress 5.5’te neler olduğuna bakalım.
Blok Düzenleyicide Yeni Özellikler ve Geliştirmeler
2018’in sonlarına doğru WordPress, WordPress 5.0 ile yeni bir yazma deneyimi sundu . Bu yeni yazma arayüzüne blok editörü denir (Gutenberg olarak da bilinir).
O zamandan beri, her yeni WordPress sürümü editöre tonlarca güncelleme getiriyor. WordPress 5.5, yazma deneyiminizi birkaç kat artıracak bu gibi birçok iyileştirme ve yeni özellik ile gelecek.
Aşağıdakiler denemek isteyebileceğiniz geliştirmelerden sadece birkaçıdır.
Blok Düzenleyicide Kullanıcı Arayüzü Geliştirmeleri
WordPress 5.5, blok düzenleyicide büyük UI geliştirmeleriyle birlikte gelecek. Yazarken bloklar arasında hareket ederken araç çubukları ve düğmeler, yeni simgeler ve odak vurgulaması çevresindeki kenarlıkları fark edeceksiniz.
Yeni bir blok eklemek için (+) düğmesi de değişti ve şimdi daha dikkat çekici ve daha çok bir düğmeye benziyor.
Yeni Blok Dizini
WordPress 5.5 yeni blok dizini canlandıracak. Bunlar sadece blok düzenleyiciye yeni bloklar ekleyen WordPress eklentileridir ve halihazırda düzinelerce yeni blok mevcuttur.
Blok dizini ayrıca ‘Yeni blok ekle’ aramasında yerleşiktir. Yalnızca bir özelliği arayabilirsiniz ve aramanızla eşleşen bir blok yoksa, otomatik olarak blok dizininden eşleşen sonuçları gösterir.
Blok dizini ayrı blokları içerir. Yükleyebileceğiniz birden çok yararlı blokla birlikte gelen blok kitaplığı eklentilerini içermez .
WordPress 5.5’te Gelen Blok Kalıpları
WordPress 5.5 blok kalıplarını tanıtacaktır. Düzenleri hazırlamak için hızlı bir şekilde eklemenize yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılan ayarlara sahip kullanıma hazır bloklardır.
Halihazırda mevcut bir avuç desen var. Bu, eklentiler, WordPress temaları olarak büyüyecek ve çekirdek daha fazla desen kaydetmeye devam ediyor.
Kolaylaştırılmış Blok Gezinme ve Hareket
WordPress 5.5, blokları içerik düzenleyicinin içinde taşımayı da kolaylaştıracaktır. Blok tutamacını tıklayıp yukarı ve aşağı sürükleyebilirsiniz.
Diğer bir gelişme, grup veya sütun bloğu gibi iç içe bloklarda üst bloğu seçme yeteneğidir.
Satır İçi Görüntü Düzenleme
WordPress, kırpma, yeniden boyutlandırma, döndürme ve ölçekleme gibi bazı temel görüntü düzenlemeleri yapmanızı sağlar. Ancak bunu yapmak için görüntüyü medya kitaplığında açmanız gerekir.
WordPress 5.5, blok düzenleyiciden ayrılmadan görüntüleri satır içinde düzenlemenizi sağlar. Bir görüntüyü yerinde ölçekleyebilir, kırpabilir, döndürebilir ve yeniden boyutlandırabilirsiniz.
WordPress Eklentileri ve Temaları için Otomatik Güncellemeler
WordPress güçlü bir güncelleme yönetim sistemi ile birlikte gelir. Ayrıca , WordPress yapılandırmanızı değiştirerek veya üçüncü taraf bir eklenti kullanarak WordPress eklentisi ve temaları için otomatik güncellemeleri etkinleştirmenizi sağlar.
WordPress 5.5, eklenti ve temalar için yönetici kontrol panelinden otomatik güncellemeleri etkinleştirmenizi sağlar. Eklentiler sayfasına gidebilir ve otomatik olarak güncellenmesini istediğiniz eklentilerin yanındaki ‘Otomatik güncellemeyi etkinleştir’ bağlantısını tıklayabilirsiniz.
Benzer şekilde, temalar için otomatik güncellemeleri de etkinleştirebilirsiniz. Görünüm »Temalar sayfasındaki bir temayı ve ardından ‘Otomatik güncellemeleri etkinleştir’ bağlantısını tıklamanız yeterlidir.
Yeni Varsayılan WordPress XML Site Haritaları
Bir XML site haritası , bir dosya olduğunu listeleri XML formatında web sitenizin içeriğinin tüm. Bu, Google gibi arama motorlarının içeriğinizi kolayca keşfetmesine ve dizine eklemesine yardımcı olur.
WordPress SEO kurulumunda çok önemli bir rol oynar. Tüm üst WordPress SEO eklentileri yerleşik XML site haritası özelliği ile birlikte gelir.
WordPress 5.5, varsayılan olarak etkinleştirilmiş yerleşik bir site haritası özelliği ile birlikte gelir. Wp-sitemap.xml adlı yeni bir site haritası dizin dosyası oluşturur ve bu dosya oluşturduğu diğer tüm site haritası dosyalarına bağlantılar içerir.
Varsayılan Site Haritası özelliği tüm yayın türlerini, sınıflandırmaları (kategoriler, etiketler ve özel sınıflandırmalar) ve yazar arşivlerini destekler. Ancak, yine de yalnızca XML site haritası protokolünün gerekli temel işlevlerini sağlayacaktır.
Zaten kendi XML Site Haritaları ile birlikte gelen bir WordPress SEO eklentisi kullanıyorsanız, hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. En büyük iki SEO eklentisi Hepsi Bir Arada SEO Paketi ve Yoast SEO, daha yüksek sıralamalar almanıza yardımcı olacak gelişmiş özelleştirme özellikleri sundukları için kendi site haritalarını sağlamaya devam etmeye karar verdiler.
WordPress’te Varsayılan Tembel Yükleme Görüntüleri
Görüntülerin indirilmesi düz metinden daha uzun sürer ve bu sayfa yükleme sürelerini artırır. Web için görüntüleri optimize etmek , WordPress web sitenizin hızını ve performansını artırmanıza yardımcı olabilir.
En yaygın kullanılan tekniklerden biri, görüntüleri tembel olarak yüklemekti. Bu teknik yalnızca kullanıcının tarayıcı ekranında görünen görüntüleri indirir. Kullanıcı web sitenizde aşağı doğru ilerlerken diğer resimler de indirilir.
WordPress 5.5, img
etikete ‘loading’ özelliğini ekleyerek tüm siteler için varsayılan bir seçenek haline getirir . Bu özellik tüm modern web tarayıcıları tarafından desteklenmektedir (Safari hariç).
Bu, yalnızca WordPress siteniz için değil, tüm internet için önemli bir performans artışıdır. WordPress en popüler web sitesi oluşturucusudur ve internetteki tüm web sitelerinin% 35’inden fazlası tarafından kullanılır.
Tembel yükleme görüntüleri çok fazla bant genişliği kazandıracak ve WordPress barındırma sunucularının performansını artıracaktır. Ayrıca, web sitelerini daha hızlı hale getirecektir, bu da her zaman iyi bir şeydir.
Temaları ve Eklentileri Zip Dosyasıyla Güncelleme
Bazen WordPress eklentisi veya tema güncellemeleri beklendiği gibi çalışmayabilir, bu durumda bir temayı veya eklentiyi manuel olarak güncellemeniz gerekir. Şu anda bunu bir FTP istemcisi kullanarak yapabilirsiniz.
WordPress 5.5, bunu WordPress panosunun içinde yapmanıza izin verecektir. Eklentiler »Yeni Ekle sayfasına gidebilir ve Yükle düğmesini tıklayabilirsiniz.
Şimdi devam edin ve eklenti güncellemesi için indirdiğiniz zip dosyasını yükleyin. WordPress, bu eklentinin zaten kurulu olduğunu otomatik olarak algılar ve size ‘Akımı yüklenenle değiştir’ seçeneği sunar.
Benzer şekilde, WordPress temaları için güncellemeler de yükleyebilirsiniz. Basitçe gidin Görünüm »Temalar sayfa ve ‘Yeni Ekle’ butonuna tıklayın. Bundan sonra, tema zip dosyanızı yüklemek için Temayı Yükle düğmesini tıklayın.
WordPress, bu temanın zaten yüklü olduğunu algılar ve size ‘Geçerli olanı yüklenenle değiştir’ seçeneğini sunar.
WordPress 5.5’teki Gelişmiş Seçenekler
WordPress 5.5, geliştiricilerin kendi temalarını, eklentilerini ve projelerini keşfetmeleri ve kullanmaları için birçok değişiklik getirecek.
WordPress 5.5, phpMailer, SimplePie, Twemoji ve daha fazlası gibi güncellenmiş harici kütüphanelerle birlikte gönderilir. WP Mail SMTP eklentimizi kullanıyorsanız , yeni phpMailer kütüphanesi ile zaten güncellenmiştir.
Geliştiriciler, otomatik güncelleme seçeneklerini belirli eklentiler veya temalar için devre dışı bırakarak, etkinleştirerek veya seçerek engelleyerek kontrol edebilirler.
Kısa çizgiler güncellenecek ve 65 yeni simge içerecektir.
WordPress 5.5, PHP uyumluluk sorunlarını daha etkin bir şekilde tarayabilme özelliğine sahip olacaktır.
Bu makalenin, WordPress 5.5 sürümünde neler olduğu hakkında iyi bir fikir edinmenize yardımcı olmasını umuyoruz. Gelecekteki bir WordPress sürümünde hangi özellikleri ilginç bulduğunuzu ve neleri görmek istediğinizi bize bildirin.
Kaynak: Furkan Sağlam